WITAJCIE serdecznie na moim BLOGU !

...dobrze jest mieć coś ładnego,

ale równie dobrze jest zjeść coś pysznego...


poniedziałek, 30 sierpnia 2010

O bułeczkach mojej mamy i pysznych paluszkach.....





Szukając zawzięcie przepisu na ciasto z owocami przejrzałam pudełeczko z karteczkami które pisała jeszcze moja mama, są dla mnie tak cenne, że trzymam oryginały, natknęłam się na mały skrawek pożółkłego papieru na którym był krótki przepis na pyszne bułeczki które pamiętam z dzieciństwa. Ale ja się ucieszyłam i zaraz zaczęłam szukać po szafkach składników....wszystko miałam więc bułeczki migiem powstały.....znikły tak szybko, że ledwo udało mi się zrobić zdjęcie dla Was ;)
A oto przepis;
1/2 kg mąki
2 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki cukru (dałam brązowy)
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy (oleju)
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj do mąki i zagnieć ciasto z resztą składników. Uformuj bułeczki (kuleczki). Pozdostaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia aby bułeczki wyrosły (podwoiły obiętość, ok. 1 godz.)nie zapomnij o odstępach. Posmaruj wierzch bułeczek żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i posyp; makiem, sezamem, cukrem lub czym lubisz :) Upiecz w temperaturze 250 stopni ok. 20-25 min.
*(wykonanie napisałam Wam po swojemu, skróty mojej mamy są zbyt skrótowe ;))
Są pyszne !
A pyszne chrupiące paluszki wynalazłam w gazetce z przepisami dla dzieci ;) Władzio i Tata zajadali z pasją :)
4 dag drożdży
10 łyżek mleka
40 dag mąki
10 dag stopionego masła
1/4 łyżeczki soli
żółtko i łyżka mleka do posmarowania
ewentualnie mak, kminek, sezam, gruba sól (do posypania)
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, płynne masło i sól. Zagnieć i wyrób ciasto. Nie odstwaiaj do wyrośnięcia, od razu rozwałkuj i wytnij ostrym nożem paluszki (patyczki) równej długości i grubości.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo ciasto rośnie!) posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i oprósz wybraną posypką. Upiecz na złoto w temperaturze 180 stopni.
Poluszki są pyszne samodzielnie, ale można je podawać z twarożkiem, zawinięte w szynkę lub plasterek żółtego sera :)
Pozdrawiam Blogowiczki :))))

2 komentarze:

  1. łooo matko jak mi ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności !!! Przepis na paluszki wypróbuję.
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń