Zrobiliśmy je z Władziem z koziego mleka, koziego masła,
fruktozy gronowej, bezglutenowych wafelków,
migdałów i kokosków.
Bardzo zdrowe i smaczne.
Oto przepis;
*pół szklanki fruktozy (może być zwykły cukier)
*100 g świeżego masła koziego
150 g mleka koziego w proszku (pełnotłuste)
*100 g wiórków kokosowych (bardzo świeżych)
*100 g migdałów (bez skórki)
*suche wafle bezglutenowe (ilość równa 2 dużym zwykłym waflom).
W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody z fruktozą (cukrem)
aż się rozpuści. Wystudzić. Do syropu wsypać drobniutko pokruszone wafelki,
dodać bardzo miękkie masełko, mleko (proszek) i połowę wiórków.
Wymieszać mikserem i wstawić na ok. 20 min. do lodówki
(lub na 5 min. do zamrażalnika).
W tym czasie zalać wrzątkiem migdały i zdjąć z nich skórkę.
Masę wyjąć z lodówki
i uformować z niej malutkie (ok. 1,5 cm średnicy) kuleczki
i do każdej włożyć po jednym migdałku,
obtoczyć kuleczki w pozostałych kokoskach.
Rafaellki poukładać w papilotkach (2-2,5 cm).
Mocno schłodzić w lodówce.
Rafaellki są pyszne, a wszystkie składniki kozie
można zastąpić produktami z mleka krowiego,
najważniejsze by wszystko było świeżutkie, szczególnie masło
Powodzenia i życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz